Jesienna kruszonka


Nadeszła jesień 🍁🍂. Nie można tego dłużej ukrywać! Na stół wjeżdżają owsianki, zupy-kremy, pieczona dynia i domowe ciasta w ilości większej niż zazwyczaj. Do ciasta, które nierozerwalnie kojarzą mi się z jesienią, należą wszystkie te, które zawierają jabłka, śliwki, albo najlepiej jedno i drugie. No i oczywiście ciasto marchewkowe. Ale nie o nim będzie dzisiejszy wpis. (Ciasto marchewkowe już prawdopodobnie zawsze kojarzyć mi się będzie z sobotnimi popołudniami spędzanymi w przepięknej kawiarni Kek, położonej bezpośrednio nad kanałem, w holenderskim Delft. Tak, nadal tęsknię ....).

W moim prywatnym rankingu na niedzielny deser idealny wygrywają  śliwki pod kruszonką. Głównie z tego powodu, że same się robią, są przepyszne i tak bardzo jesienne. Kiedy rano, w przepisie z którego korzystałam, wśród składników zobaczyłam sok jabłkowy i sok pomarańczowy, uznałam to za zbędną fanaberię i postanowiłam je pominąć. Chwilę później, dziwnym trafem okazało się, że mam je na stanie ... Dodałam więc. Robią dobrą robotę!

Jeśli nie jesteście w stanie zjeść śliwek pod kruszonką "za jednym zamachem", pamiętajcie, że są idealne do zapakowania w pudełka! Ja jutro biorę je na wynos, jako drugie śniadanie do pracy.

Przepis autorstwa Kwestii Smaku

Składniki
1 kg śliwek węgierek
sok z 1 pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
1/2 szklanki (8 łyżek) płatków owsianych górskich
1/2 szklanki soku jabłkowego
KRUSZONKA
150 g mąki
100 g masła
80 g cukru pudru
szczypta soli

Czynności

ŚLIWKI
Śliwki umyć, pokroić na połówki, usunąć pestki. Do śliwek dodać sok z pomarańczy, cynamon oraz cukier i wymieszać.

KRUSZONKA
Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, cukier puder i sól. Rozcierać palcami mąkę z masłem przez kilka minut, następnie ściskać je w dłoniach, tworząc w ten sposób kruszonkę.

PIECZENIE
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na dno formy żaroodpornej o średnicy ok. 23 - 25 cm wsypać płatki owsiane i wlać sok jabłkowy, następnie wyłożyć śliwki wraz z sokiem. Wysypać kruszonkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia przez około 35 - 40 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem i podawać np. z lodami.






Komentarze