Pizza w żeliwnym garnku

Od pewnego czasu próbowałam upiec w domu pizzę "jak z pieca do pizzy". Do poszukiwań zainspirował mnie pewien artykuł, omawiający i porównujący cztery różne metody pieczenia w warunkach domowych  i ich rezultaty. Upieczenie najbliższej ideałowi pizzy wg autorów możliwe jest przy użyciu "specjalnego" grubego (ok. 8 mm) kawałka stali. Druga pod względem jakości rezultatu metoda polega wg autorów na pieczeniu pizzy w żeliwnym naczyniu, na trzecim miejscu uplasowała się dopiero pizza pieczona na kamieniu.

Mam żeliwny garnek i żeliwną patelnię, która służy mi do pieczenia chleba. To w niej zaczęłam piec pizzę i jestem zachwycona efektami! Jeśli macie pod ręką coś żeliwnego, koniecznie wypróbujcie. Musicie pamiętać tylko o tym, aby dobrze nagrzać żeliwne naczynie przed pieczeniem. Około 25 minut powinno wystarczyć. Druga rzecz, która świetnie się sprawdza, to włączony "wiatrak" podczas 2-3 ostatnich minut pieczenia. Myślę, że zarumienione brzegi i TAKI ser są tego najlepszym dowodem.





Komentarze