Czekolada na niedzielę



Mam to szczęście, że otaczają mnie Kobiety (Mama/Babcie/ Siostra/ Przyjaciółki/ Koleżanki), które uwielbiają tworzyć potrawy. Oznacza to, że źródeł inspiracji co ugotować albo raczej co sfotografować nie muszę szukać daleko. One po prostu cały czas są!

Do przygotowania dzisiejszego czekoladowego musu zainspirowała mnie Dominika 🍫 🍫 🍫.

Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
pół szklanki mleka migdałowego
suszone truskawki
niesolone pistacje
orzechy macadamia

Czynności:
W niewielkim garnku podgrzałam lekko mleko migdałowe, dodałam połamaną na części czarną czekoladę. Mieszałam silikonową szpatułką do czasu aż składniki się połączą. Zdjęłam garnek z gazu, zostawiłam na kilka minut do wystygnięcia. W tym czasie przygotowałam silikonową foremkę (keksówka). Na dnie ułożyłam połowę porcji suszonych truskawek i posiekanych pistacji. Na to wszystko wylałam czekoladową masę, jej wierzch wygładziłam silikonową szpatułką. W półpłynną masę powciskałam orzechy macadamia, posypałam pozostałą porcją suszonych truskawek i pistacji. Foremkę przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do lodówki na noc. Podawałam jako niedzielny deser. Palce lizać!





Komentarze