Zielona chałka matcha


Dzisiejsza chałka to ciąg dalszy eksperymentów z kolorami. W planach na ten miesiąc mam jeszcze między innymi przygotowanie różowej wersji chałki i zielonego, bazyliowego spodu do pizzy. Oraz całej masy innych rzeczy. Trzymajcie za mnie kciuki!

Przepis na trójkolorową chałkę (biało-brązowo-zieloną) mignął mi kiedyś gdzieś w sieci. Odnalazłam go i wykorzystałam fragment przepisu na część zieloną. A wszystko po to, aby zmniejszyć zalegającą w kuchni dużą ilość herbaty matcha. Trzy razy zwiększyłam podane w przepisie proporcje, aby otrzymać normalnej wielkości porcję ciasta. Niżej podaję proporcje już po zwiększeniu.

Przepis na trójkolorową chałkę znalazłam na stronie Moje Wypieki

Składniki:
600 g mąki pszennej
120 g drobnego cukru do wypieków
390 ml mleka
90 g masła, roztopionego
12 g drożdży suchych 
3 łyżki herbaty matcha w proszku
szczypta soli

Czynności:
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki  i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut). 

Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Z ciasta, rolując, uformować wałeczek (w naszym przypadku trzy wałeczki) o długości około 60 cm. Wałeczki połączyć na końcu i zapleść w warkocz, końce podwijając pod spód. 

Ciasto przełożyć do formy keksówki o długości 30 cm i szerości 10 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Przykryć folią spożywczą, odstawić na 30 - 40 minut w ciepłe miejsce lub do podwojenia objętości. Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, następie wyjąć na metalową kratkę.







Komentarze