To, jak smakują przygotowane przeze mnie cytryny, okaże się dopiero za 4 tygodnie. Nie mogę się doczekać! Przepis oraz sposób stylizacji zaczerpnęłam od Evy z bloga Bake Street.
Poniżej prezentuje Wam fragment z książki "Sztuka fermentacji" (str. 195), dotyczący kiszenia cytryn. Proste, prawda?
W książce Jaffreya World Vegetarian znaduje się prosty przepis na marokańskie słone cytryny. Potrzeba do niego 1 kg cytryn i 9 łyżek soli. Kroimy cytryny na ćwiartki wzdłuż owocu, pozostawiając je połączone u spodu. Usuwamy pestki i nacieramy owoce solą zarówno za zewnątrz, jak i wewnątrz po czym zamykamy je tak, by wyglądały na nienaruszone". Jako naczynie stosujemy litrowy słoik. Posypujemy solą jego dno i wkładamy solone cytryny pojedynczo, dociskając je tak, by puszczały sok. Gdy wszystkie znajdą się w środku, powinny być zanurzone we własnym soku. Fermentacja trwa 3 do 4 tygodni, do momentu aż skórka cytryn zupełnie nie zmięknie.


Kiedy będzie próba?
OdpowiedzUsuńJuż spróbowane, ale teraz zapraszam Ciebie na degustację!
Usuń