
W te dni, kiedy naprawdę ale to naprawdę nie mam czasu, stawiam na pesto. Przygotowanie pesto z dowolnej zieleniny zajmuje około 1,5 minuty :). Porównywalną ilość czasu zajmuje odkręcenie sklepowego słoiczka z gotowym sosem ... Najbardziej lubię pesto z kolendry. Kiedy widzę, że jest dostępna w moim osiedlowym warzywniaku, od razu kupuję większą ilość. Ostatnio kupiłam 3 pęczki. Na zapas. Po powrocie do domu zaczęłam się obawiać, że 3 pęczki to może jednak ciut za dużo, nawet jak na moje kolendrowe możliwości ... Myliłam się jednak - dwa dni i było po pesto :).
Wykorzystany przeze mnie przepis pochodzi z Cook Magazine
Składniki
pęczek kolendry
2 ząbki czosnku
2 łyżki orzeszków piniowych lub obranych migdałów
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki tartego parmezanu
120 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
łyżka octu winnego
sól, świeżo mielony pieprz
Czynności
Kolendrę myjemy, osuszamy i siekamy. Orzeszki lub migdały prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu lub malakserze na gładką masę. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki.

Komentarze
Prześlij komentarz