Owsiane chip cookies | Owsiane ciasteczka z czekoladą



Czy zauważyliście, że w styczniu blogerzy pieką ciasteczka czekoladowe? Nie wiem czy wszyscy, ale przynajmniej ci, których ja lubię i śledzę. Walczyłam przez tydzień, aby nie ulec tej modzie. Jaki jest finał, sami widzicie. Ostatnio był koktajl, czyli zdrowo. Dosyć tego!

Zwykle w słodkich przepisach przeraża mnie ilość cukru, która jest prawie taka sama jak ilość mąki (!). W związku z tym staram się wprowadzać modyfikacje jeśli idzie o ilość cukru. Zwykle mieszam też "zwykłą" mąkę pszenną z jakąś choć trochę zdrowszą. Analogicznie postąpiłam w przypadku weekendowych ciasteczek z czekoladą. Znacznie zmniejszyłam ilość cukru (prawie o połowę) a białą mąkę wymieszałam z mąką owsianą (zblendowane płatki owsiane). Wyszło lepiej niż dobrze. Ciasteczka przypominają trochę "pieguski", są super miękkie i najlepiej smakują jeszcze ciepłe. No chyba że nie lubicie rozpływającej się czekolady :).

Przepis z którego korzystałam i który zamieszczam poniżej (w nawiasach podaje moje modyfikacje) pochodzi z bloga Michała Korkosza nazywanego Rozkosznym

Składniki:
200 g masła
⅔ szklanki cukru brązowego + ⅔ szklanki cukru białego (użyłam 3/4 szklanki cukru kokosowego)
1 łyżka ekstraktu z wanilii (pominęłam)
2 duże jajka “zerówki”
3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka mąki pszennej, 2 szklanki mąki owsianej)
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
300 g gorzkiej czekolady 60-70 % (u mnie pokruszona 1 tabliczka gorzkiej czekolady)
sól morska gruboziarnista (płatki)

Czynności:
Masło roztop i przestudź. Wymieszaj mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Czekoladę posiekaj w kosteczkę. W większej misce utrzyj roztopione masło z oboma rodzajami cukru, ekstraktem waniliowym i jajkami. Dodaj przygotowaną mąkę, wymieszaj. Dodaj posiekaną czekoladę i połącz do równego rozprowadzenia składników. Uformuj 24 ciastka, które rozłóż na blaszkach po 9 sztuk. Najlepiej ciasteczka schłodzić przez min. godzinę – będą wtedy bardziej zwarte w formie i miękkie w środku. Ale jeśli lubisz bardziej “dyskowate”, piecz od razu. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz przez 11-13 minut – ciasteczka w momencie wyjmowania z piekarnika mają być jeszcze miękkie w środku, gdyż podczas studzenia na blaszce będą jeszcze zastygać. Jeśli wyczujesz swój piekarnik, będziesz się cieszył po wystudzeniu chrupiącymi z zewnątrz i miękkimi w środku ciasteczkami. Powtórz pieczenie z pozostałymi partiami ciastek. Posyp lekko ciasteczka solą.








Komentarze

  1. Jako główny tester tych wszystkich dań zwracam szczególną uwagę na te ciasteczka! Są bardzo dobre, zjadłem je z kawą.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz