Maślane bułeczki z parmezanem


Policzyłam i wychodzi mi na to, że styczeń to zdecydowanie miesiąc pieczenia. Mam w zanadrzu kilka(naście) przetestowanych przepisów i tonę zdjęć, którymi się z Wami podzielę. Na pierwszy ogień dzielę się przepisem i zdjęciami maślanych, parmezanowych bułeczek z przyprawami. Świetna opcja na weekendowe śniadanie. Polecam! Chociaż moim zdaniem bułeczki mają jedną wadę ... Znikają zdecydowanie za szybko!

Przepis pochodzi ze strony FOOD52

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej 
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki masła, miękkiego
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki drożdży instant 
1/3 szklanki startego parmezanu 
1/3 szklanki przypraw (u mnie kompozycja sezamu, nasion chia, soli i wędzonej papryki) 
rozpuszczone masło do posmarowania bułeczek

Czynności:
Wszystkie składniki (oprócz przypraw i masła do posmarowania bułeczek) umieściłam w dużej misce, wymieszałam  i wyrabiałam do momentu aż ciasto stało się gładkie i przestało się lepić do miski. Tak przygotowane ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Po ok. 1,5 godziny, kiedy ciasto podwoiło swoją objętość, podzieliłam je na 8 równych części. Każdą część uformowałam w kulkę i umieściłam w okrągłej formie do pieczenia (u mnie średnica 18 cm). Odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie wierzch wyrośniętych bułeczek posmarowałam rozpuszczonym masłem i posypałam przyprawami. Piekłam w 200 stopniach, ok.  25-30 minut.  








Komentarze