Pierogi świąteczne ze śliwką



W tym roku, w ramach wkładu w świąteczne gotowanie, trafił mi się taki przydział: piernik i pieczywo. Piernik mięknie w spiżarni, zakwas został przed chwilą porządnie dokarmiony i bąbelkuje jak dziki ... Nie miałam w planach przygotowywania pierogów, ale po przeczytaniu artykułu z pierogami w roli głównej NIE MOGŁAM się powstrzymać. Z rozpędu zrobiłam dwie wersje pierogów, ale nie pojawią się one na świątecznym stole, bo wszystkie co do okruszka zostały zjedzone :). Królową w obydwu przypadkach była wędzona śliwka👑.  I pomyśleć, że kiedyś szczerze nienawidziłam jej smaku ...
Pierogi wytrawne ze śliwką i twarogiem

pół kilo mąki
ok. pół szklanki gorącej wody
3 łyżki oleju rzepakowego najlepiej nierafinowanego,
2 łyżki maku
2 łyżeczki kurkumy (to mój dodatek, nie było go w oryginalnym przepisie)

2 duże cebule
łyżka oleju rzepakowego,
garść suszonych grzybów,
garść suszonych śliwek wędzonych,
200 g serka naturalnego

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na złoto na oleju. Namoczone w niewielkiej ilości wody grzyby i śliwki gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Schładzamy. Cebulę mieszamy z serkiem, dodajemy drobno pokrojone grzyby i śliwki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mąkę przesiewamy przez sito, robimy dołek. Wlewamy gorącą wodę, lekko zagniatamy, szybko dodajemy olej, a potem mak. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz, formujemy pierogi. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. minuty od wypłynięcia. 

Pierogi wytrawne ze śliwką i twarogiem - przepis Katarzyny Bosackiej z Wysokich Obcasów

Pierogi słodkie ze śliwką

garść suszonych śliwek wędzonych
cukier kokosowy

Ciasto na pierogi przygotowujemy wg dowolnego przepisu. Miałam zakusy na ciasto bezglutenowe z mąki ryżowej, ale finalnie przygotowałam ciasto z mąki orkiszowej (typ 700, na 0,5 kg mąki potrzeba ok. 0,75 szklanki wody). Każdą ze śliwek obtaczałam w cukrze kokosowym. Na wycięte z ciasta kółka nakładałam obtoczone w cukrze śliwki (po dwie na kółko). Uformowane pierogi gotowałam w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Pomysł na słodkie pierogi ze śliwką pochodzi od (nomen omen!) Śliwki @sliwkamarta i został zaczerpnięty z jej konta na Instagramie










Komentarze

Prześlij komentarz