Jest już za późno? Nie jest za późno! Świąteczny piernik



W tym roku po raz kolejny zdecydowałam się na przygotowanie ciasta piernikowego wcześniej, pod koniec listopada. W listopadzie, z myślą o pierniku, uruchomiłam także produkcję powideł śliwkowych. Bilans zysków i strat przedstawia się w następujący sposób: piernik dojrzewa w lodowce (+), powidła czekają w słoikach (+), przypalony garnek niestety trzeba wyrzucić (-). Jest dobrze!


Jeśli macie w lodówce trochę miejsca, to myślę, że jest właśnie ostatnia chwila aby przygotować ciasto piernikowe i pozwolić mu dojrzeć. Wprawdzie rekomendowany czas to ok. 3-4 tygodnie dojrzewania surowego ciasta w lodówce + tydzień "leżakowania" po upieczeniu ... Myślę jednak, że jeśli nieco skrócicie ten czas, piernik nadal będzie powalający. To co, macie chwilę czasu?

Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku

Składniki
250 g miodu
150 g masła
180 g cukru
500 g mąki
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki przyprawy do piernika
80 ml mleka
1,5 łyżeczki sody
50 g orzechów włoskich

Czynności
Miód, masło i cukier włożyć do szerokiego garnka i mieszając drewnianą łyżką zagotować. Odstawić z ognia, przestudzić. Do masy (może być ciepła) dodać mąkę, jajko i żółtka, przyprawę do piernika i wyrabiać łyżką na jednolitą masę. Wlać mleko wymieszane z sodą, dodać bardzo drobno posiekane lub rozdrobnione orzechy. Wyrabiać drewnianą łyżką lub mikserem na małych obrotach przez ok. 10 minut. Masę przełożyć do szklanego lub kamiennego naczynia, przekryć podwójnie złożoną ściereczkę oraz uchyloną pokrywką i odstawić w chłodne miejsce na 2 - 3 tygodnie. Dojrzałe ciasto piernikowe wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść gładką kulę. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na równy placek o wymiarach dużej blachy z wyposażenia piekarnika. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 30 minut. Ciasto ma się zrumienić i stwardnieć po ostudzeniu. Przekroić pionowo (nie poziomo) na 3 części (3 mniejsze prostokąty), przełożyć powidłami. Przed przełożeniem ciasto warto skropić likierem. Zawinąć szczelnie w folię aluminiową i odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 tydzień. Piernik można upiec w jednej formie 30 x 40 cm (ok. 1 godzina) i podzielić poziomo na 2 blaty. Można też piec po kolei 3 cieńsze blaty w formie 20 x 30 cm przez ok. 20 minut każdy.







Komentarze

Prześlij komentarz