Chlebek brokułowy


Z czego można zrobić chleb? Z mąki, wody, zakwasu, to oczywiste. Ale nie tylko! Okazuje się że pieczywo można przyrządzić nawet z takich składników jak brokuł, jajko i migdały. Na taki pomysł wpadło pewne małżeństwo - Luise i David z bloga Green Kitchen Stories. Znacie ich stronę? Jeśli nie, czym prędzej to nadróbcie. Jest pełna fantastycznych, kolorowych, warzywnych przepisów. No i te zdjęcia ... Przygotowywałam brokułowy chlebek Luise i Davida kilkakrotnie. W tym tygodniu przygotuję go po raz kolejny, jako sylwestrową przekąskę. 

Uważam że koniec grudnia, czyli czas tuż po świątecznym obżarstwie, jest idealny, aby poeksperymentować z nowymi, warzywnymi przepisami! Prezentowany niżej przepis pochodzi z bloga Green Kitchen Stories

Składniki
1 brokuł
1 szklanka mąki migdałowej ( u mnie migdały zblendowane na proszek)
4 jajka
łyżeczka suszonych ziół
sól, pieprz

Czynności
Brokuła umyłam, podzieliłam na mniejsze części i umieściłam w blenderze. Blendowałam aż do momentu, kiedy konsystencją zaczął przypominać kaszkę (widoczne na zdjęciach). Migdały zblendowałam na proszek. W dużej misce umieściłam wszystkie składniki: rozdrobnione migdały, rozdrobnionego brokuła, jajka, sól, pieprz. Mieszałam, aż do momentu w którym masa uzyskała jednolitą konsystencję. Przygotowaną masę rozprowadziłam po wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekłam w 200 stopniach, ok. 25 minut, aż do momentu w którym chlebek nabrał złotego koloru. Po ostudzeniu pokroiłam. Przechowywałam w lodówce. 



Komentarze

Prześlij komentarz