Ciasto marchewkowe



Sobota. Trochę leniuchuję. Trochę porządkuję. Goszczę. Wyrabiam chleb. Piekę ciasto. Chwilę waham się pomiędzy pigwową tartą tatin a ciastem marchewkowym. Wygrywa marchewkowe, tarta musi poczekać.
Do niedawna nie przepadałam za ciastem marchewkowym. Sytuacja zmieniła się, kiedy spróbowałam ciasta marchewkowego w urokliwej kawiarni w holenderskim Delft. Od czasu pobytu w Delft podjęłam kilka prób stworzenia podobnego cuda. Ciasta wychodziły dobre, ale ciągle czegoś mi w nich brakowało. Kombinowałam z przyprawami, ilością marchewki itp. I nic. Jakiś czas temu Asia z Kwestii Smaku opublikowała przepis na marchewkowe (w moim odczuciu) idealne. Na własną rękę zmodyfikowałam w przepisie dwa elementy. (1) Zamiast orzechów włoskich użyłam upieczonych w piekarniku orzechów laskowych. (2) Z lenistwa nie przekroiłam upieczonego spodu na pół.

Zaprezentowany poniżej przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.

Składniki:
2 jajka
150 g drobnego cukru lub cukru pudru
150 ml oleju roślinnego
200 g drobno startej marchewki
1/2 startego jabłka
50 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich + do dekoracji*
50 g wiórków kokosowych
200 g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli

Krem orzechowy:
250 g serka mascarpone
4 łyżki masła orzechowego
4 łyżki drobnego cukru
szczypta soli

* Użyłam orzechów laskowych, podpieczonych w piekarniku.

Czynności:
Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej następnie ubić do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo cukier i ciągle ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając dolewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać marchewkę, jabłko, orzechy, wiórki kokosowe i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.

Krem orzechowy:
Ubijać mascarpone z dodatkiem masła orzechowego, cukru i soli (jeśli nie było jej w składzie masła), przez około 1 - 2 minuty, do podwojenia objętości.

Przełożenie
Ciasto całkowicie ostudzić i przekroić poziomo na 2 części. Na dolną część ciasta wyłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć górną częścią ciasta i posmarować resztą kremu. Udekorować orzechami. Wstawić do lodówki na około godzinę aby krem lekko stężał.






Komentarze

Prześlij komentarz