Boczniaki w sosie barbecue


W moim przydomowym warzywniaku od czasu do czasu pojawiają się boczniaki. Kiedy tyko je widzę uruchamia się następujący schemat → Kupuję całą torbę. Wkładam do lodówki. Na dzień lub dwa o nich zapominam. Przypominam sobie. Nie wiem co z nimi zrobić. Otwieram Jadłonomię, szukam pomocy u Marty Dymek. Wybieram jeden z przepisów. Pada na boczniaki w sosie barbecue. Kojarzą się z jesienią. Robię. Jem.

Prezentowany przepis pochodzi ze strony Jadłonomia. Znajdziecie go pod tym linkiem

Śliwkowy sos BBQ
1 świeża papryczka chili, z pestkami
1 główka czosnku, obrane ząbki
10 suszonych śliwek
5 kulek ziela angielskiego
5 goździków
5 liści laurowych
3 cm świeżego imbiru
gałązka rozmarynu
2 łyżki oleju
¼ szklanki cukru
2 łyżeczki papryki wędzonej
1 szklanka dobrego soku jabłkowego
½ szklanki dobrego keczupu
½ szklanki wody
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki musztardy
sól i czarny pieprz

Liście laurowe, ziele angielskie i goździki rozetrzeć w moździerzu lub w młynku do kawy. Następnie sproszkowane dodać je do chili, czosnku, suszonych śliwek, imbiru i rozmarynu i wszystko zblendować w naczyniu blendera na pastę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pastę i wszystko podsmażać przez 2 – 3 minuty. Dodać cukier i wędzoną paprykę, smażyć kolejne 2 minuty, a następnie dodać pozostałe składniki. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec zblendować go ręcznym blenderem, żeby był jeszcze gładszy i delikatniejszy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 

Boczniaki
250 g boczniaków
¼ szklanki domowego sosu BBQ
1 łyżka delikatnego oleju
szczypta soli i czarnego pieprzu

Wieczór przed grillowaniem boczniaki oczyścić, następnie wymieszać sos BBQ z olejem i dokładnie natrzeć nim grzyby. Ułożyć w szczelnie zamkniętym woreczku lub plastikowym pudełku i pozostawić do marynowania na całą noc. Tak zamarynowane boczniaki razem z całym sosem ułożyć na tacce i zgrillować na ruszcie lub wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię grillową. Smażyć z obydwu stron po około 3 – 5 minut, na koniec obsypać solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 





Komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taką wersję grillowanych potraw. Zawsze, jak organizujemy grilla to wrzucam sobie właśnie takie tosty i są przepyszne. Szkoda, że sezon się już skończył. Z jednej strony dobrze, bo nie wiem, czy nasz stary grill przetrwałby jeszcze jedno grillowanie. Teraz chcemy raczej postawić na coś nowego i mąż przeglądał oferty na stronie https://polgrill.pl/kategoria-produktu/grille/grille-elektryczne/ . Jest to podobno jedna z najlepszych firm na rynku, jeśli ktoś szukałby porządnego grilla w dobrej cenie. Koniecznie musicie sprawdzać sobie, co i jak.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz