Boczniaki w sosie barbecue


W moim przydomowym warzywniaku od czasu do czasu pojawiają się boczniaki. Kiedy tyko je widzę uruchamia się następujący schemat → Kupuję całą torbę. Wkładam do lodówki. Na dzień lub dwa o nich zapominam. Przypominam sobie. Nie wiem co z nimi zrobić. Otwieram Jadłonomię, szukam pomocy u Marty Dymek. Wybieram jeden z przepisów. Pada na boczniaki w sosie barbecue. Kojarzą się z jesienią. Robię. Jem.

Prezentowany przepis pochodzi ze strony Jadłonomia. Znajdziecie go pod tym linkiem

Śliwkowy sos BBQ
1 świeża papryczka chili, z pestkami
1 główka czosnku, obrane ząbki
10 suszonych śliwek
5 kulek ziela angielskiego
5 goździków
5 liści laurowych
3 cm świeżego imbiru
gałązka rozmarynu
2 łyżki oleju
¼ szklanki cukru
2 łyżeczki papryki wędzonej
1 szklanka dobrego soku jabłkowego
½ szklanki dobrego keczupu
½ szklanki wody
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki musztardy
sól i czarny pieprz

Liście laurowe, ziele angielskie i goździki rozetrzeć w moździerzu lub w młynku do kawy. Następnie sproszkowane dodać je do chili, czosnku, suszonych śliwek, imbiru i rozmarynu i wszystko zblendować w naczyniu blendera na pastę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pastę i wszystko podsmażać przez 2 – 3 minuty. Dodać cukier i wędzoną paprykę, smażyć kolejne 2 minuty, a następnie dodać pozostałe składniki. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec zblendować go ręcznym blenderem, żeby był jeszcze gładszy i delikatniejszy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 

Boczniaki
250 g boczniaków
¼ szklanki domowego sosu BBQ
1 łyżka delikatnego oleju
szczypta soli i czarnego pieprzu

Wieczór przed grillowaniem boczniaki oczyścić, następnie wymieszać sos BBQ z olejem i dokładnie natrzeć nim grzyby. Ułożyć w szczelnie zamkniętym woreczku lub plastikowym pudełku i pozostawić do marynowania na całą noc. Tak zamarynowane boczniaki razem z całym sosem ułożyć na tacce i zgrillować na ruszcie lub wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię grillową. Smażyć z obydwu stron po około 3 – 5 minut, na koniec obsypać solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 





Komentarze

Prześlij komentarz