Babka piaskowa - deser w stylu retro


Sobota. Mieszkanie posprzątane. Obiad ugotowany. Czas pomyśleć o popołudniowej kawie i deserze. Dużym sentymentem darzę wszystkie ciasta, którymi karmiły mnie Babcie kiedy byłam dzieckiem. Jednym z takich ciast jest babka piaskowa. Bardzo pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Reflektujecie? 

Przepis z którego piekę i który dziś publikuję pochodzi ze strony Moje Wypieki

Składniki:
250g masła 
200g cukru
4 jajka
szczypta soli
150g mąki pszennej*
150g skrobi lub mąki ziemniaczanej

Czynności:
Oddzielić żółtka od białek. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 min. Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników. (Można miksować na najniższych obrotach). Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.

* W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i dać łącznie 300g mąki ziemniaczanej.




Komentarze