Dyniowe naleśniki (orkiszowe)



Kontuzja prawej dłoni lekko utrudnia mi pisanie. Gotowanie też. Całe szczęście jest kilka dań, które można przygotować używając jednej ręki. Naleśniki zdecydowanie do nich należą.

Składniki
2 szklanki mąki orkiszowej
1 kubeczek jogurtu naturalnego* 
1 szklanka pure z dyni Hokkaido**
2 jajka od szczęśliwych kur
1 łyżka oliwy z oliwek
woda 
sól (szczypta)

* U mnie było to 220 g jogurt śmietankowego ze Strzałkowa
** Dynię Hokkaido przekroiłam na pół. Piekłam ok. 30 minut w 200 stopniach. Łyżką "wydłubałam" miąższ, zblendowałam. Przechowywałam w lodówce. Dodawałam m.in. warzywnych zup-kremów i naleśników.

Czynności
Wszystkie podane składniki (oprócz wody) zblendowałam. Na końcu dodałam wodę. Powoli, aż do momentu kiedy naleśnikowe ciasto uzyskało konsystencję śmietany. Gotowe ciasto odstawiłam do lodówki na około 1 godzinę. Niewielkie porcje ciasta (3-4 łyżki) smażyłam na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Podawałam z kwaśnym dżemem porzeczkowym i masłem orzechowym. 




Komentarze

Prześlij komentarz