
Kontuzja prawej dłoni lekko utrudnia mi pisanie. Gotowanie też. Całe szczęście jest kilka dań, które można przygotować używając jednej ręki. Naleśniki zdecydowanie do nich należą.
Składniki
2 szklanki mąki orkiszowej
1 kubeczek jogurtu naturalnego*
1 szklanka pure z dyni Hokkaido**
2 jajka od szczęśliwych kur
1 łyżka oliwy z oliwek
woda
sól (szczypta)
* U mnie było to 220 g jogurt śmietankowego ze Strzałkowa
** Dynię Hokkaido przekroiłam na pół. Piekłam ok. 30 minut w 200 stopniach. Łyżką "wydłubałam" miąższ, zblendowałam. Przechowywałam w lodówce. Dodawałam m.in. warzywnych zup-kremów i naleśników.
Czynności
Wszystkie podane składniki (oprócz wody) zblendowałam. Na końcu dodałam wodę. Powoli, aż do momentu kiedy naleśnikowe ciasto uzyskało konsystencję śmietany. Gotowe ciasto odstawiłam do lodówki na około 1 godzinę. Niewielkie porcje ciasta (3-4 łyżki) smażyłam na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Podawałam z kwaśnym dżemem porzeczkowym i masłem orzechowym.

super, smacznego
OdpowiedzUsuń:)
Usuń