
Składniki
1,5 szklanki mąki gryczanej
0,75 szklanki masła*
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
śliwki
brązowy cukier**
* Ciasto jest dość kruche , jeśli chcecie tego uniknąć proponuje zwiększyć ilość masła np. do 1 szklanki.
** Do ciasta nie dodawałam cukru, posłodziłam jedynie owoce. Jeśli chcecie mieć słodki spód, podczas zagniatania ciasta proponuję dodać do niego 1-2 łyżki brązowego cukru.
Czynności
Z podanych składników szybko zagniotłam ciasto. Rozwałkowałam je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (kształt rozwałkowanego ciasta zbliżony do okręgu). Włożyłam ciasto razem z papierem do lodówki na około 1 godzinę. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki nakłułam je widelcem, ułożyłam na nim połówki śliwek, obsypałam brązowym cukrem. Boki ciasta wywinęłam do góry. Piekłam około 30 minut w 180 stopniach.
Komentarze
Publikowanie komentarza