wtorek, 5 września 2017

Jesienne gryczane galette ze śliwkami

 
Lubicie smak gryki? Ja bardzo! Gryczane kaszotto, gryczany chleb, naleśniki, ciasta. Ostatnio przygotowałam gryczane galette. Orzechowy posmak gryki idealnie komponuje się ze śliwkami i nadchodzącą punktualnie (niestety!) jesienią ...


Składniki
1,5 szklanki mąki gryczanej
0,75 szklanki masła*
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego

śliwki
brązowy cukier**

* Ciasto jest dość kruche , jeśli chcecie tego uniknąć proponuje zwiększyć ilość masła np. do 1 szklanki.
** Do ciasta nie dodawałam cukru, posłodziłam jedynie owoce. Jeśli chcecie mieć słodki spód, podczas zagniatania ciasta  proponuję dodać do niego 1-2 łyżki brązowego cukru.

Czynności
Z podanych składników szybko zagniotłam ciasto. Rozwałkowałam je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (kształt rozwałkowanego ciasta zbliżony do okręgu). Włożyłam ciasto razem z papierem do lodówki na około 1 godzinę. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki nakłułam je widelcem, ułożyłam na nim połówki śliwek, obsypałam brązowym cukrem. Boki ciasta wywinęłam do góry. Piekłam około 30 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz