Dyniowe żytnie tortille

Kiedy nie mam w domu chleba i zwyczajnie nie chce mi się go piec, przygotowuję produkty chlebopodobne - na przykład tortille. Dzisiejsze tortille są z mąki żytniej. Do ciasta dodałam pieczoną dynię, która w dużych ilościach zalegała w mojej lodówce. 
Składniki
2 szklani mąki żytniej
3-4 łyżki oliwy
Woda (bardzo gorąca) ok. 1/2 szklanki
Szczypta soli
Puree z pieczonej dyni ok. 3/4 szklanki*

* Pieczoną dynię możecie zblendować, ja po prostu rozgniotłam ją widelcem.

Czynności
Wszystkie suche składniki (plus puree z dyni) umieściłam w dużej misce, wymieszałam. Dodałam wodę (uważajcie, gorąca!), wyrobiłam elastyczne ciasto przypominające konsystencją plastelinę. Odstawiłam je na około 0,5 godziny. Po upływie tego czasu podzieliłam ciasto na kulki i cienko je rozwałkowałam. Placki smażyłam na rozgrzanej patelni aż do pojawienia się brązowych " plamek" na każdej ze stron. Podawałam na ciepło z serem halloumi, warzywami i hummusem. 

Komentarze