piątek, 25 sierpnia 2017

Tradycyjne litewskie bliny

Dziś na śniadanie proponuję Wam litewskie bliny. To było pierwsze danie, którego spróbowałam podczas swojego pierwszego pobytu na Litwie. Uważam, że bliny są lepsze niż wszystkie naleśniki, pankejki i placki świata razem wzięte. Gdyby nie to, że trzeba do nich zetrzeć na tarce ziemniaki, jadłabym je o wiele za często ...
Bliny tradycyjnie podaje się z kwaśną śmietaną, ze śledziem albo z kawiorem, ale moja ulubiona wersja to ta z masłem. W każdym litewskim domu bliny robi się trochę inaczej. Podaję Wam przepis według którego robi się bliny w litewskim domu moich Teściów. 

Składniki
mąka pszenna
2 duże ziemniaki 
1 całe jajko
0,5 l kefiru lub maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
0,5 łyżeczki soli

Czynności
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Dodać do nich jajko i kefir/maślankę. Wymieszać. Do ziemniaczanej masy stopniowo dodawać mąkę. Kiedy masa osiągnie konsystencję gęstej śmietany należy zakończyć dosypywanie. Na koniec należy dodać sodę/proszek do pieczenia i sól, przykryć miskę ściereczką i odstawić na około 0,5-1 godzinę. Smażyć bliny na lekko natłuszczonej patelni (ja co jakiś czas smaruję ją płatkiem kosmetycznym nasączonym olejem). Po pojawienie się dużej ilości "bąbelków" blina należy przewrócić na drugą stronę. Jeśli rano brakuje Wam czasu, dobrym pomysłem jest przygotowanie masy wieczorem i przechowanie do rana w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz