Cytrynowe ciasto z jagodami

Sezon na jagody dobiega końca. Z tej okazji mam dla Was kilka jagodowych przepisów.  Możecie w nich wykorzystać jagody świeże lub mrożone. W dzisiejszym poście cytrynowe ciasto z jagodami, w kolejnym jagodzianki.

Poniższy przepis pochodzi z bloga Liv for Cake. Nieco go zmodyfikowałam, co podaję w nawiasach.

Składniki
1 szklanka mąki pszennej ( użyłam mąki z płaskurki)
1/2 szklanki mąki migdałowej ( użyłam zmielonych na mączkę migdałów)
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody
1/2 szklanki roztopionego masła
1 i 1/4 szklanki cukru ( użyłam 3/4 szklanki miodu)
3 duże jajka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (możesz użyć ziarenek wyskrobanych z laski wanilii)
1 łyżka otartej skórki z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
1 szklanka jagód obtoczonych w 1 łyżce mąki

Lukier
Cukier puder
Sok z cytryny

Czynności
Rozgrzałam piekarnik do temperatury 180°C. Natłuściłam i obsypałam mąką podłużną foremkę do pieczenia. W misce wymieszałam mąkę, mąkę migdałową, sól i sodę. Odstawiłam. Wypłukałam jagody, wymieszałam je z łyżką mąki. Odstawiłam. Rozpuszczone przestudzone masło ubiłam z miodem na puszystą masę. Ciągle ubijając (niskie obroty) dodałam jajka, po jednym. Do masy dodawałam stopniowo wymieszane wcześniej składniki suche i śmietanę (2 łyżki składników suchych, 1 łyżka śmietany). Na koniec dodałam sok z cytryny, skórkę i wanilię, jagody wmieszałam delikatnie silikonową szpatułką. Przelałam półpłynną masę do foremki, wyrównałam wierzch szpatułką. Piekłam ok. 50 minut, kontrolując stan upieczenia drewnianym patyczkiem. Po wyciągnięciu z piekarnika ostudziłam na kratce. Polukrowałam.






Komentarze

Prześlij komentarz