piątek, 11 sierpnia 2017

Chleb żytni na zakwasie

Uwielbiam wypieki z mąk wysokoglutenowych. Mają piękne dziurki, są pyszne i chrupiące. A do tego wszystkiego bardzo cieszą oko i pięknie prezentują się na zdjęciach. Foccacie, ciabatty i pizze piekę na zmianę z pieczywem na zakwasie. Ostatnio testuję mąkę z płaskurki, której 5 kg zamówiłam przez serwis OLX. Zachowuje się w zasadzie jak mąka pszenna  albo mąka orkiszowa. Płaskurka jest super!


Oprócz testowych płaskurkowych wypieków, z zamkniętymi oczami piekę zakwasowy chleb żytni. Wieczorem mieszam wszystkie składniki (aż cztery!). Przekładam ciasto do foremek i rano wypiekam. Żytnie kromki ze świeżym pomidorem, bryndzą i czarną solą smakują bosko! Nie najgorsze są też z miksem grilowanych i świeżych warzyw w towarzystwie buratty. Jedzone na świeżym powietrzu smakują 1000 razy bardziej niż w domu. Chleb żytni piekę zawsze z przepisu pochodzącego z serwisu Smakowity Chleb. Przepis cytuję poniżej.

Składniki
150 g aktywnego zakwasu żytniego
500 g mąki żytniej jasnej typ 720
450 ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli

Czynności
Mąkę wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Dodajemy aktywny zakwas, wlewamy letnią wodę i krótko wyrabiamy ciasto, jedynie do połączenia składników.
Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy do środka. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4 h i 30 minut w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Chleb pieczemy ok. 40 minut.
Po wyjęciu wyciągamy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.

7 komentarzy: