
Oprócz testowych płaskurkowych wypieków, z zamkniętymi oczami piekę zakwasowy chleb żytni. Wieczorem mieszam wszystkie składniki (aż cztery!). Przekładam ciasto do foremek i rano wypiekam. Żytnie kromki ze świeżym pomidorem, bryndzą i czarną solą smakują bosko! Nie najgorsze są też z miksem grilowanych i świeżych warzyw w towarzystwie buratty. Jedzone na świeżym powietrzu smakują 1000 razy bardziej niż w domu. Chleb żytni piekę zawsze z przepisu pochodzącego z serwisu Smakowity Chleb. Przepis cytuję poniżej.
Składniki
150 g aktywnego zakwasu żytniego
500 g mąki żytniej jasnej typ 720
450 ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli
Czynności
Mąkę wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Dodajemy aktywny zakwas, wlewamy letnią wodę i krótko wyrabiamy ciasto, jedynie do połączenia składników.
Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy do środka. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4 h i 30 minut w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Chleb pieczemy ok. 40 minut.
Po wyjęciu wyciągamy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Jestem ingorantka w kwestii pieczenia chleba. Tak wiec - skad wezme aktuwny zakwas zytni?
OdpowiedzUsuńPo zakwas to do mnie koniecznie :*
Usuń:)
OdpowiedzUsuńA te zdjecia to kawal sztuki. Jedzenie w sumie tez :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!!!
UsuńJuz mam, juz wiem :)
OdpowiedzUsuń:**
Usuń