czwartek, 6 lipca 2017

Ulubione dodatki



Gwałtowną miłością do Macsarpone/ Parmezanu/ Gruszki/ Oliwy truflowej zapałałam na warsztatach Moniki Wałeckiej z bloga GotujeBoLubi. Do czego dodaję ww składniki? Do wszystkiego co zapiekane 🍕🍔. Foccaci. Pizzy. Tostów. 

Wśród moich Przyjaciół i Znajomych pieczywo z mascarpone i gruszką rozchodzi się znacznie szybciej niż inne smaki i zawsze dostaję pytania o dokładkę oraz przepis. Oto on:

Składniki
1 opakowanie serka Mascarpone (ok. 250 g)
0,5 szklanki tartego Parmezanu
Gruszka
Garść orzechów włoskich
3 łyżki oliwy truflowej 
Świeżo mielony pieprz (na oko)

Czynności
W misce wymieszałam Mascarpone i tarty Parmezanem. Serową masę rozłożyłam (starałam się to robić równomiernie) na  przygotowanym wcześniej cieście (ciasto na włoskie pieczywo ze zdjęcia przygotowałam według tego przepisu). Całość oprószyłam pieprzem. Na wierzchu ułożyłam pokrojoną w plasterki gruszkę. Całość posypałam orzechami włoskimi i polałam oliwą truflową. Piekłam ok. 30 minut, pilnując aby wierzch był porządnie przypieczony, ale nie spalony. Po upieczeniu skropiłam dodatkową porcją oliwy truflowej. 

4 komentarze:

  1. potwierdzam, to połączenie jest MEGA dobre!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kalka dzięki za wsparcie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodatki grzybów leśnych i oliwą truflowy to super sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robert - prawda prawda prawda!

    OdpowiedzUsuń