Drożdżowy wieniec z kardamonem i pistacjami

To już oficjalne. Zakochałam się 💗. W ciemnych nastrojowych zdjęciach Petera z  bloga Souvlaki For the Soul. Mam wielką ochotę upiec/ ugotować wszystkie potrawy zaprezentowane na blogu a następnie własnoręcznie je sfotografować. Serce mówi jedno, rozum drugie. Ostatnio wpadła mi w ręce piękna ceramiczna forma do babki, wyszperana przez Mamę na pchlim targu. To przesądziło o wyborze przepisu. Przepis z którego skorzystałam zamieszczam na wyraźną prośbę M. 🐻.

Przepis na wieniec kardamonowy z bloga Souvlaki For the Soul.

Składniki 
Na ciasto:
200 ml mleka
60 g masła
saszetka suchych drożdży
400 g mąki
60 g cukru* 
szczypta soli
jajko, rozbite

Na nadzienie:
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka mielonego kardamonu
50 g cukru*
80 g pistacji niesolonych, posiekanych
melasa z granatów **

* Użyłam brązowego
* Melasę pominęłam

Uwaga: Do ciasta dodałam 2 małe łyżeczki domowego kremu pistacjowego. Do nadzienia dodałam 2 duże łyżki domowego kremu pistacjowego.

Czynności
W garnku, na niewielkim ogniu, podgrzać mleko i masło (aż do rozpuszczenia masła i połączenia się składników). W osobnej misce wymieszać drożdże, mąkę, cukier, sól. Do składników suchych wlać masło i mleko, wymieszać. Jeśli ciasto okaże się bardzo lepiące dodać odrobinę mąki. Wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat, wyrabiać ok. 5 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski, nakryć czystą ściereczką, zostawić do wyrastania na ok. 1 godzinę.

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Formę o średnicy 22 cm wysmarować masłem. Przygotować nadzienie - miękkie masło ubić z kardamonem i cukrem na puszystą masę, odstawić. Wyjąć wyrośnięte ciasto z miski, nadmiar powietrza usunąć uderzając w ciasto pięścią. Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 40x30 cm. Ciasto posmarować przygotowanym nadzieniem, wysypać na nie 3/4 posiekanych pistacji, zawinąć w rulon. 

Używając ostrego noża, rozciąć rulon na dwie części (wzdłuż). Zapleść części dokoła siebie tak aby wyeksponować warstwy. Zawinąć w okrąg. Przenieść do natłuszczonej formy. Posmarować ciasto jajkiem, oprószyć resztą posiekanych pistacji. Piec 25-30 minut aż ciasto będzie złote. Przed wyjęciem z formy studzić co najmniej 10 minut. Odczekać kolejne 30 minut, pokroić. 

Smacznego!



Komentarze

  1. Jako pierwsza osoba która jest poddawana próbom smakowych owych dań, mogę stwierdzić, że to ciasto smakuje tak samo jak wygląda (bardzo dobrze).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz