niedziela, 9 lipca 2017

Drożdżowy wieniec z kardamonem i pistacjami

To już oficjalne. Zakochałam się 💗. W ciemnych nastrojowych zdjęciach Petera z  bloga Souvlaki For the Soul. Mam wielką ochotę upiec/ ugotować wszystkie potrawy zaprezentowane na blogu a następnie własnoręcznie je sfotografować. Serce mówi jedno, rozum drugie. Ostatnio wpadła mi w ręce piękna ceramiczna forma do babki, wyszperana przez Mamę na pchlim targu. To przesądziło o wyborze przepisu. Przepis z którego skorzystałam zamieszczam na wyraźną prośbę M. 🐻.

Przepis na wieniec kardamonowy z bloga Souvlaki For the Soul.

Składniki 
Na ciasto:
200 ml mleka
60 g masła
saszetka suchych drożdży
400 g mąki
60 g cukru* 
szczypta soli
jajko, rozbite

Na nadzienie:
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka mielonego kardamonu
50 g cukru*
80 g pistacji niesolonych, posiekanych
melasa z granatów **

* Użyłam brązowego
* Melasę pominęłam

Uwaga: Do ciasta dodałam 2 małe łyżeczki domowego kremu pistacjowego. Do nadzienia dodałam 2 duże łyżki domowego kremu pistacjowego.

Czynności
W garnku, na niewielkim ogniu, podgrzać mleko i masło (aż do rozpuszczenia masła i połączenia się składników). W osobnej misce wymieszać drożdże, mąkę, cukier, sól. Do składników suchych wlać masło i mleko, wymieszać. Jeśli ciasto okaże się bardzo lepiące dodać odrobinę mąki. Wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat, wyrabiać ok. 5 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski, nakryć czystą ściereczką, zostawić do wyrastania na ok. 1 godzinę.

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Formę o średnicy 22 cm wysmarować masłem. Przygotować nadzienie - miękkie masło ubić z kardamonem i cukrem na puszystą masę, odstawić. Wyjąć wyrośnięte ciasto z miski, nadmiar powietrza usunąć uderzając w ciasto pięścią. Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 40x30 cm. Ciasto posmarować przygotowanym nadzieniem, wysypać na nie 3/4 posiekanych pistacji, zawinąć w rulon. 

Używając ostrego noża, rozciąć rulon na dwie części (wzdłuż). Zapleść części dokoła siebie tak aby wyeksponować warstwy. Zawinąć w okrąg. Przenieść do natłuszczonej formy. Posmarować ciasto jajkiem, oprószyć resztą posiekanych pistacji. Piec 25-30 minut aż ciasto będzie złote. Przed wyjęciem z formy studzić co najmniej 10 minut. Odczekać kolejne 30 minut, pokroić. 

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Jako pierwsza osoba która jest poddawana próbom smakowych owych dań, mogę stwierdzić, że to ciasto smakuje tak samo jak wygląda (bardzo dobrze).

    OdpowiedzUsuń