wtorek, 18 lipca 2017

Deser bezowy z owocami

Dzięki swojej teksturze beza jest niezwykle wdzięcznym fotograficznym tematem. Nie dziwie się, że Tort bezowy Pavlova gości na wszystkich kulinarnych blogach w kilku odsłonach. Ja też uwielbiam torty bezowe. Przygotowywać, jeść, fotografować. Moja ostatnia beza wyszła z piekarnika trochę za sucha. Na idealną, dumna Pavlovą zdecydowanie się nie nadawała. Podałam ją w formie pokruszonej, z kremem różanym i sezonowymi owocami.

Składniki:
Pokruszona beza*
Śmietana 36%, opakowanie, ok. 200 g
Mascarpone, opakowanie, ok. 200 g
Konfitura z róży, 1-2 łyżki
Miks kwaśnych i słodkich owoców sezonowych: czarna i czerwona porzeczka, maliny 

* u mnie beza przygotowana z 3 białek wystarczyła na 4 porcje 

Czynności:
Bezę pokruszyłam. Śmietanę ubiłam. Do ubitej śmietany kilkoma obrotami wmieszałam mascarpone i konfiturę z róży. Pokruszoną bezę i krem różany układałam w szklankach naprzemiennie, miedzy warstwy wrzucając owoce - kolejność wg fantazji. Podawałam w towarzystwie mocnej, czarnej kawy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz