
Lubicie chałkę? Ja Kocham! Świeżą. Ciepłą. Z kruszonką. Albo bez. A do chałki obowiązkowo czarna kawa. Ostatnio wpadło mi w oko zdjęcie przedstawiające chałkę zaplecioną w śliczny węzełek (Pinterest, wiadomo). O dziwo wykonanie upatrzonego splotu okazało się banalnie proste. W ostatnim czasie dwukrotnie piekłam chałkę z zamieszczonego poniżej przepisu. Nie starczyło mi cierliwości na wykonanie kruszonki. Posypałam chałkę siemieniem lnianym, makiem i czarnym sezamem.
Przepis na prezentowaną chałkę pochodzi z bloga Gotuje Bo Lubi. Jego autorką jest Monika Wałecka.
Składniki:
235 g mąki chlebowej
150 g mąki o wysokiej zawartości glutenu
37 g cukru
1 jajko + 2 żółtka
34 g oleju roślinnego
145 g wody
9 g soli
4,5 g drożdży instatnt (ew. 13 g świeżych)
Czynności
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta przez 3 minuty na pierwszej prędkości. Potem zmieniamy na bieg drugi i miksujemy przez kolejne 3 minuty.
Odkładamy ciasto do wrośnięcia na 2 godziny, składamy w połowie tego czasu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ilośc kawałków, które będą nam potrzebne i formujemy je w kulki. Odstawiamy przykryte folią lub ściereczką na 10 – 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Z kulek formujemy wałeczki, które zaplatamy w klasyczny warkocz, lub inny kształt. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 1,5 – 2 godziny.
Wyrośniętą chałkę smarujemy żółtkiem rozmieszanym z kapką mleka. Możemy ją posypać makiem, sezamem, lub kruszonką. Pieczemy przez 30 minut w 190 stopniach.
235 g mąki chlebowej
150 g mąki o wysokiej zawartości glutenu
37 g cukru
1 jajko + 2 żółtka
34 g oleju roślinnego
145 g wody
9 g soli
4,5 g drożdży instatnt (ew. 13 g świeżych)
Czynności
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta przez 3 minuty na pierwszej prędkości. Potem zmieniamy na bieg drugi i miksujemy przez kolejne 3 minuty.
Odkładamy ciasto do wrośnięcia na 2 godziny, składamy w połowie tego czasu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ilośc kawałków, które będą nam potrzebne i formujemy je w kulki. Odstawiamy przykryte folią lub ściereczką na 10 – 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Z kulek formujemy wałeczki, które zaplatamy w klasyczny warkocz, lub inny kształt. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 1,5 – 2 godziny.
Wyrośniętą chałkę smarujemy żółtkiem rozmieszanym z kapką mleka. Możemy ją posypać makiem, sezamem, lub kruszonką. Pieczemy przez 30 minut w 190 stopniach.
wszyscy kochają chałki <3
OdpowiedzUsuńDomi, tak tak tak!
OdpowiedzUsuń