niedziela, 4 czerwca 2017

Pizza orkiszowa ze szparagami

Już o tym kiedyś pisałam, ale powtórzę jeszcze raz. Jeśli miałabym wybrać jedno swoje ulubione danie to byłaby to pizza. Ewentualnie skąpana w oliwie foccacia lub ciabatta. (Niedługo podam przepis na naprawdę dobrą foccacię, którą upiekłam na specjalną okazję dla Przyjaciółki).Uwielbiam włoskie pieczywo i mogłabym jeść je codziennie. 

W przypływach zdrowego rozsądku, zdarza mi się przygotować pizzę w wersji "light". Mąkę pszenna o wysokiej zawartości glutenu zastępuje wtedy np. mąką razową albo mąką orkiszową. Na zdjęciach prezentuje pizzę na spodzie z mąki orkiszowej. Dodatki to: mozarella + pomidory + bazylia; mozarella + zielone szparagi. Im prościej tym lepiej. 

PS.Literki OMB, które widzicie na ostatnim zdjęciu to skrót od nazwy mojego bloga. Na domowej drukarce 3d wydrukował je dla mnie Ukochany. 

Składniki
500 gr mąki 
350 gr letniej wody
15 gr świeżych drożdży 
łyżeczka cukru
10 gr soli
2-3 łyżki oliwy

Czynności 
Wymieszałam drożdże z częścią ciepłej wody i łyżeczką cukru. Dałam miksturze 15 minut na to, aby się spieniła. Ze wszystkich składników zagniotłam dosyć luźne ciasto (ok. 10 minut). Ciasto umieściłam w naoliwionej misce a miskę w lodówce. Wyrastało w niej całą noc. Rano na godzinę przed pieczeniem wyjęłam ciasto z lodówki. Pozwoliłam mu się ocieplić, rozłożyłam m na blaszce, odczekałam 30 minut, ułożyłam dodatki, upiekłam w mocno rozgrzanym piekarniku. 15 minut w ok. 230 stopniach

2 komentarze: