czwartek, 15 czerwca 2017

Pizza bianca dla Ani

Ostatnio upiekłam białą pizzę wg przepisu Gabriele Bonci. Poniżej prezentuję własne tłumaczenie przepisu zamieszczonego na tym blogu.


Składniki

500 gr mąki pszennej o dużej zawartości glutenu*
400 gr wody
3,5 gr suchych drożdży**
10 gr soli
2 łyżki oliwy

Do posypania:
Sól
oliwa
rozmaryn

* użyłam mąki Manitoba
** użyłam 7 gr świeżych drożdży

Czynności
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki za wyjątkiem soli. Wyłóż ciasto na obsypany mąką blat i wyrabiaj je ok. 15 minut. Po 2-3 minutach wyrabiania dodaj sól. Staraj się jak najbardziej napowietrzyć ciasto.

Odłóż ciasto z powrotem do miski i daj mu odpocząć przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie zwilż ręce i powierzchnię na której będziesz pracować. Wyłóż ciasto i złóż je kilka razy jak w tym filmiku. Powtórz tą czynność 2-3 razy w godzinnych odstępach ( z braku czasu, złożyłam ciasto tylko jeden raz). Kiedy składanie będzie zakończone włóż ciasto z powrotem do miski.

Miskę umieść w lodówce na 24 godziny. Na godzinę przed planowanym pieczeniem, wyciągnij miskę z lodówki. Nagrzej piekarnik do 250°C. Potnij ciasto na kawałki np. 2 (w moim przypadku porcji było o wiele więcej ponieważ piekłam pizzę z 3 kilogramów mąki). Porcję ciasta rozpłaszcz rękami na blaszce, delikatnie, tak aby nie rozbić zgromadzonych w nim pęcherzyków powietrza. Polej ciasto oliwą, posyp gruboziarnistą solą i świeżym rozmarynem. Piecz ok. 15 minut aż skórka będzie złota ( ja piekłam 20 minut).

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz