środa, 17 maja 2017

Zielone ravioli




Kiedy przekonałam się jak łatwy w przygotowaniu jest domowy makaron, jakoś straciłam ochotę na jedzenie tego ze sklepu. Po przygotowaniu buraczanego tagliatelle przyszła pora na zielone ravioli. Nie miałam wycinaka do ravioli, ale przypomniałam sobie o nieco zakurzonej drukarce 3D stojącej tuż pod moim biurkiem. Wydrukowałam uniwersalną rączkę plus pasujące do niej końcówki, które można wymieniać.


Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 żółtko
paczka szpinaku (zmiksowana na papkę z wodą, ok. pół szklanki)
łyżka oliwy
łyżeczka soli

Farsz:
kostka sera typu greckiego 
parmezan
mascarpone/ ricotta
pieprz, sól

Czynności
Do przesianej uprzednio mąki dodałam zmiksowany szpinak, 2 jajka, żółtko, oliwę i sól. Zagniotłam elastyczne ciasto. Pozwoliłam ciastu odpocząć przez ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotowałam farsz. Ser typu greckiego rozgniotłam widelcem, wymieszałam z mascarpone (testowałam też ricottę, postępując dokładnie w ten sam sposób). Dodałam starty na wiórki parmezan. Doprawiłam solą i pieprzem.

Rozwałkowałam ciasto na cienki płat. Pilnowałam aby powierzchnia na której wałkuje była porządnie obsypana mąką. Na rozwałkowanym płacie ciasta układałam farsz uformowany w niewielkie kuleczki. Przykryłam drugim płatem ciasta. Wydrukowaną foremką wycinałam okręgi, kwadraty, trójkąty. Gotowe ravioli gotowałam w osolonej wodzie 3 - 4 minuty. Podawałam z masłem i świeżo mielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz