niedziela, 7 maja 2017

Tureckie bajgle Simit


Od jakiegoś czasu eksperymentuję z wypiekaniem bajgli w domu. Zaczynałam od prostego przepisu, który kiedyś zamieściła na swoim blogu Mammamija. Późnej przyszedł czas na bardziej skomplikowane bajglowe przepisy, jak ten opublikowany na blogu Smakowitychleb

Obecnie piekę bajgle z przepisu opublikowanego przez Monikę Wałecką w Opowiadaniach drewnianego stołu (s. 68-69). Najbardziej lubię ciepłe bajgle, bez dodatków, z kawą. Jeśli jakimś cudem zdecyduję się na dodatki to najczęściej wyglądają one tak: 
🍔serek Philadelfia + rukola + plastry łososia + kapary  + sok z limonki (do skropienia)
🍔🍔 plastry upieczonego buraki + buratta + orzechy włoskie (podprażone na suchej patelni)

Tureckie bajgle Simit wg Moniki Wałeckiej:

Składniki
650 g mąki typ 750
7 g drożdży instant *
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
200 ml wody
150 ml mleka
2 łyżki oliwy
1 jajko

*użyłam drożdży świeżych

Czynności
Ze wszystkich składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do naoliwionej miski i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości. Kiedy ciasto urośnie, wyłóż je na blat, podociskaj, aby usunąć nadmiar powietrza, i podziel na 10 kawałków.

Każdy z nich uformuj w kulkę i pozostaw na 15 minut. Następnie każdą z kulek rozwałkuj rękami na wałeczek o długości mniej więcej 70 cm. Złóż go na pół i skręć delikatnie dookoła własnej osi, aż otrzymasz świderek. Złącz jego koce i ułóż na posypanym mąką blacie. Tak przygotowane bajgle pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.

**

W tym czasie lekko podpraż na patelni sezam. W oddzielnej misce rozrób melasę z wodą. Podrośnięte bajgle zanurz w przygotowanym roztworze z obu stron, lekko odsącz je nad miską, a następnie obtocz w sezamie. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°.

** W tym miejscu zmodyfikowałam przepis na tureckie bajgle Simit i postąpiłam z nimi jak z bajglami klasycznymi tj. wyrośnięte bajgle podgotowałam w wodzie z łyżką sody i łyżką miodu. (około 1 minuta z każdej strony). Wyłożyłam je na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Posmarowałam roztrzepanym żółtkiem, posypałam sezamem. Piekłam 20 minut w 200°C. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz