Bezglutenowy placek z rabarbarem

Bardzo przypadła mi do gustu fotografia zamieszczona na blogu Green Kitchen Stories. Kiedy tylko ją zobaczyłam, wiedziałam, że muszę upiec bezglutenowy placek z rabarbarem natychmiast. Niezbyt często decyduję się na bezglutenowe "skoki w bok", głównie z powodu kilku spektakularnych klęsk. Jak wyszło tym razem? Niedzielny bezglutenowy wyskok uważam za udany - 1/3 placka zjadłam na kolację (zdrowe nawyki ...), resztę pochłonęli zdecydowanie nie-bezglutenowi Goście.


Bezglutenowy placek z owocami wg Green Kitchen Stories 

Składniki

100 g lub szklanka płatków owsianych
100 g lub szklanka mąki migdałowej (migdały zmieliłam na proszek)
100 g lub 3/4 szklanki mąki ryżowej // gryczanej // orkiszowej (użyłam ryżowej)

100 gr masła lub oleju kokosowego w temp. pokojowej (użyłam masła)
125 ml lub 1/2 szklanki syropu klonowego // miodu (użyłam miodu)
180 ml lub 3/4 szklanki maślanki // jogurtu (użyłam maślanki)
3 szczęśliwe jajka (żółtka i białka oddzielnie)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru (pominęłam)
1/2 łyżeczki soli
ziarenka wyskrobane z laski wanilii

Czynności
Zmiel płatki owsiane na mączkę, dodaj do nich pozostałe suche składniki, wymieszaj. Masło potnij w kostkę, wymieszaj dokładnie z syropem klonowym // miodem. Dodaj jogurt // maślankę i żółtka. Mieszaj masę tak długo, aż będzie gładka. Białka ubij na pianę. Połącz mokre składniki z suchymi, delikatnie wmieszaj w masę ubite białka. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Natłuść formę, wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Wylej masę do formy. Piecz 45-55 minut aż wierzch będzie złoty a wetknięty w ciasto patyczek suchy.

Komentarze