Kiedy ktoś zadaje mi pytanie o wielkanocne tradycje jedzeniowe w moim rodzinnym domu, na myśl przychodzi mi kilka potraw. Słodkich oczywiście. Przede wszystkim doskonała pascha mojej Babci. Babki drożdżowe. Sernik.
W przygotowaniu żadnej z wymienionych pozycji, nie byłabym w stanie konkurować z moją Rodzicielką ani z Rodzicielką mojej Rodzicielki. Dlatego postanowiłam upiec mazurek. Konfiturę z płatków róży kupiłam w sklepie zielarskim. Chciałam udekorować ciasto suszonymi płatkami róży, ale nie udało mi się ich zdobyć. Płatki zastąpiłam małymi czekoladowymi jajeczkami w pastelowej polewie (Milka).
Mazurek różany, przepis Asi z Kwestii Smaku:
Składniki
Ciasto kruche:
170 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko
Krem różany:
150 - 200 g konfitury z płatków róży
250 g serka mascarpone
Dodatki:
100 g płatków migdałów
2 świeże róże (same płatki)
Potrzbena będzie: blaszka o wymiarach ok 25 x 33 cm, minimum 20 x 30 cm
Czynności
Ciasto kruche: do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Miksować mieszadłem miksera na drobną kruszonkę lub siekać nożem na stolnicy na małe okruszki. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia - razem z papierem przenieść do formy. Zdjąć górny arkusz papieru. W razie potrzeby ugnieść ciasto palcami w formie i wylepić nim brakujące miejsca. Spód podziurkować i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika lub na około pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 20 minut na lekko złoty kolor, ostudzić w formie.
W dniu podania mazurek posmarować kremem różanym: zmiksować konfiturę różaną z serkiem mascarpone i rozsmarować na spodzie. Posypać płatkami migdałów lekko uprażonymi na patelni. Przed samym podaniem udekorować płatkami róży. Trzymać w chłodnym miejscu
Komentarze
Publikowanie komentarza