Bułeczki hamburgerowe


Kilka lat temu testowałam pieczenie domowych bułeczek hamburgerowych, na wzór tych w McDonaldzie. Żaden z wypróbowanych przepisów nie wszedł na stałe do mojego kuchennego repertuaru. Ilość białego cukru, który trzeba dodać, aby otrzymać efekt mcdonaldowej buły naprawdę przeraża.

Jeśli szukacie przepisu na smaczne, proste w przygotowaniu bułeczki hamburgerowe 🍔🍔🍔, to znalazłam taki przepis. Piekłam z niego kilkakrotnie i za każdym razem byłam bardzo zadowolona z efektu. Bułki zachowują świeżość około dwóch dni, chociaż wydaje mi się, że nie pozwolicie im tak długo leżakować w waszych kuchniach. 

Bułeczki hamburgerowe, przepis Asi z Kwestii Smaku:

SKŁADNIKI

25 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 jajko
5 żółtek
80 g masła

oraz
żółtko + 1 łyżka mleka
1 łyżka sezamu

CZYNNOŚCI

Drożdże rozdrobnić i włożyć do kubka, dodać ciepłe mleko, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na ok. 10 - 15 minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać i zrobić wgłębienie. Wlać w nie wyrośnięte drożdże, dodać jajko, żółtka i wymieszać łyżką. Następnie wyrabiać przez ok. 5 minut.

Dodać miękkie, pokrojone masło i dokładnie wyrobić na elastyczne i gładkie ciasto (około 15 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 i 1/2 godziny.

Wyłożyć ciasto na stolnicę, podzielić na 12 równych części. Szybko uformować kulki i ułożyć je z zachowaniem odstępów na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Piekarnik nastawić na 210 stopni C. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika, piec przez ok. 15 minut na złoty kolor.

Komentarze