
Składniki
Ciasto:
200 mąki orkiszowej
100 gr zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
Farsz:
3 jajka
1 mały kubek jogurtu naturalnego
1 paczka szpinaku
1 ząbek czosnku
ser pleśniowy typu lazur (ilość wg uznania)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Czynności
Z podanych składników szybko zagniotłam ciasto. Wylepiłam nim silikonową formę, którą na 30 minut schowałam do lodówki.
W międzyczasie przygotowałam farsz. Na patelni podsmażyłam szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jajka zmiksowałam z jogurtem, wymieszałam z przestudzonym szpinakiem i pokruszonym serem.
Spód do tarty piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Spód przestudziłam (nie chłonie wtedy wilgoci i jest bardziej kruchy), wylałam na niego farsz. Piekłam 40 minut. Zjadłam.
Spód do tarty piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Spód przestudziłam (nie chłonie wtedy wilgoci i jest bardziej kruchy), wylałam na niego farsz. Piekłam 40 minut. Zjadłam.
Komentarze
Publikowanie komentarza