Szakszuka


Szakszuka jest prosta w przygotowaniu i pyszna. Idealna na śniadanie, jeśli lubicie jajka a znudzą się Wam tradycyjne sadzone i jajecznica. Kiedy mam pod ręką świeże pomidory, przygotowuję szakszukę bardzo często. Zimą, kiedy świeżych pomidorów jak na lekarstwo, trochę o tym daniu zapominam. Ostatnio coraz mocniej tęsknię za latem i wakacjami, przygotowuję więc szakszukę wykorzystując pomidory z puszki.


Składniki
1 mała cukinia
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
jajka (daj tyle, ile zjesz)
1 awokado
świeża kolendra
wędzona papryka, bazylia, sól, pieprz

Czynności
Na żeliwnej patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cukinię. Dodałam puszkę pomidorów bez skórki. Doprawiłam wędzoną papryką i bazylią. Dusiłam około 10 minut. Wbiłam 3 jajka. Patelnię wsunęłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam ok. 10 minut, sprawdzając czy jajka są odpowiedniej konsystencji (białko ścięte, żółtko kremowe, półpłynne). Posypałam solą, świeżo mielonym pieprzem, świeżą kolendrą, którą możesz zastąpić np. pietruszką. Podawałam w towarzystwie awokado i przygotowanych dzień wcześniej chlebków z patelni.

Komentarze