sobota, 11 marca 2017

Ciasto gryczane


Bardzo polubiłam (w przygotowaniu i w jedzeniu) gryczane ciasto Liski z książki Na Zdrowie (str.197). Jest proste w przygotowaniu. Pyszne. No i do tego zdrowe. Można dodać do niego dowolne owoce. Eksperymentowałam z mrożonymi jagodami i malinami, tym razem przyszła kolej na gruszki. Jeśli akurat nie macie pod ręką zdrowych zamienników typu mleko roślinne i olej kokosowy, a mimo wszystko chcielibyście przetestować przepis, dodajcie po prostu składniki tradycyjne - masło, mleko, jajko. Deser na weekend gotowy. Smacznego!

Składniki 
200 gr jagód*
150 gr mąki gryczanej
100 gr syropu klonowego
80 ml mleka roślinnego
80 gr oleju kokosowego, rozpuszczonego w temp. pokojowej
25 gr mąki kukurydzianej
2 łyżki mielonego siemienia lnianego wymieszanego z 6 łyżkami letniej wody, odstawionego na 20 minut
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

* U mnie trzy niewielkie obrane ze skórki gruszki

Czynności
Wymieszałam w misce suche składniki, to samo zrobiłam w drugiej misce ze składnikami mokrymi. Następnie suche składniki wymieszałam z mokrymi. Silikonową foremkę o wymiarach 8x20 cm wysmarowałam olejem kokosowym, przełożyłam do niej masę, w której zanurzyłam gruszki. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez około 50 minut. Podawałam jeszcze ciepłe, w towarzystwie czarnej kawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz