W moim rodzinnym domu pizza pojawiała się na stole naprawdę często. Ciasto było bardzo puszyste, a ja jako mała dziewczynka najbardziej lubiłam pieczarki, szynkę, potrójny ser, ketchup. Moja Mama nie robi już takiej pizzy. Może dlatego, że nie jestem małą dziewczynką. A może dlatego, że od kilku lat Mama opracowuje przepis na pizzę idealną, TakąJakąJadłaWRzymie (ja w swojej oddalonej o 300 kilometrów kuchni robię dokładnie to samo).
Moja ulubiona włoska pizza to ta pochodząca z rzymskiego Pizzarium. Elizabeth Minchillii na swoim blogu zamieściła filmik z pizzowych warsztatów, prowadzonych przez twórcę Pizzarium (Gabriele Bonci). Od razu po obejrzeniu Bonci-ego w akcji przystąpiłam do pracy. Kolejne kroki wykonałam wg przepisu opublikowanego przez Elizabeth, posiłkując się zamieszczonym filmikiem.
Zachęcam Was do zakupu mąki włoskiej i wypróbowania tego przepisu. Pizza przygotowana w ten sposób przewyższyła wszystkie inne, które do tej pory przygotowałam. A było ich sporo. Wszystkie kombinacje dodatków (ser pleśniowy + gruszka, ser kozi + burak, sos pomidorowy + mozarella) były strzałem w dziesiątkę, testowałam je zresztą wielokrotnie. Zjadłam naprawdę SOLIDNĄ porcję pizzy a la Bonci, ale nie miałam wyrzutów sumienia. Już nawet dzieci wiedzą (a na pewno te amerykańskie), że pizza to warzywo. Buon appetito!
Składniki
500 gr mąki + mąka do podsypania *
350 gr wody
350 gr wody
paczuszka suszonych drożdży
10 gr soli
20 gr oliwy
* Naprawdę warto zainwestować w mąkę włoską, Bonci używa Mulino Marino, ja z braku laku użyłam mąki włoskiej typu 0 z Piotra i Pawła
* Naprawdę warto zainwestować w mąkę włoską, Bonci używa Mulino Marino, ja z braku laku użyłam mąki włoskiej typu 0 z Piotra i Pawła
Czynności
Wymieszaj dokładnie mąkę z wodą i suchymi drożdżami, na końcu dodaj oliwę i sól. Ciasto będzie dość luźne, ale to się zmieni w trakcie dalszej obróbki.
Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i kilkakrotnie złóż. Tak jak w filmiku o tu. Odłóż ciasto do naoliwionej miski na 15 minut.
Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i znowu kilkakrotnie złóż. Odłóż ciasto do naoliwionej miski na 15 minut.
Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i znowu kilkakrotnie złóż. Odłóż ciasto do naoliwionej miski, przykryj ściereczką, wstaw do lodówki i zapomnij o nim na 24 h. Uprzedzam pytania: tak, na całą dobę.
Wyjmij ciasto z lodówki i daj mu mu się oswoić z temperaturą pokojową.
Ugnieć ciasto delikatnie palcami. Nie rozgniataj pęcherzyków powietrza wypełniających ciasto!
Przełóż ciasto na blachę, posmaruj pomidorami i polej oliwą albo tylko polej oliwą - to zależy co pasuje do dodatków na które się zdecydujesz.
Piecz blat ok.15 min w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury. Wyciągnij ciasto, poukładaj dodatki, piecz jeszcze 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz