wtorek, 7 lutego 2017

Pizza a la Bonci

Lubicie pizzę? Ja tak. Dotychczas nie udało mi się  spotkać osoby, która pizzy nie lubi, nie znam też chyba ani jednego bloga kulinarnego, na którym nie pojawiłby się przepis na pizzę. Lub ewentualnie na produkt pizzopodobny - mam tu na myśli pizzę na spodzie zrobionym z migdałów/kalafiora/kaszy jaglanej/mąki ryżowej/mąki gryczanej itp.

W moim rodzinnym domu pizza pojawiała się na stole naprawdę często. Ciasto było bardzo puszyste, a ja jako mała dziewczynka najbardziej lubiłam pieczarki, szynkę, potrójny ser, ketchup. Moja Mama nie robi już takiej pizzy. Może dlatego, że nie jestem małą dziewczynką. A może dlatego, że od kilku lat Mama opracowuje przepis na pizzę idealną, TakąJakąJadłaWRzymie (ja w swojej oddalonej o 300 kilometrów kuchni robię dokładnie to samo).

Moja ulubiona włoska pizza to ta pochodząca z rzymskiego Pizzarium. Elizabeth Minchillii na swoim blogu zamieściła filmik z pizzowych warsztatów, prowadzonych przez twórcę Pizzarium (Gabriele Bonci). Od razu po obejrzeniu Bonci-ego w akcji przystąpiłam do pracy. Kolejne kroki wykonałam wg przepisu opublikowanego przez Elizabeth, posiłkując się zamieszczonym filmikiem.

Zachęcam Was do zakupu mąki włoskiej i wypróbowania tego przepisu. Pizza przygotowana w ten sposób przewyższyła wszystkie inne, które do tej pory przygotowałam. A było ich sporo. Wszystkie kombinacje dodatków (ser pleśniowy + gruszka, ser kozi + burak, sos pomidorowy + mozarella) były strzałem w dziesiątkę, testowałam je zresztą wielokrotnie. Zjadłam naprawdę SOLIDNĄ porcję pizzy a la Bonci, ale nie miałam wyrzutów sumienia. Już nawet dzieci wiedzą (a na pewno te amerykańskie), że pizza to warzywo. Buon appetito!

Składniki 

500 gr mąki + mąka do podsypania *
350 gr wody
paczuszka suszonych drożdży
10 gr soli
20 gr oliwy

* Naprawdę warto zainwestować w mąkę włoską, Bonci używa Mulino Marino, ja z braku laku użyłam mąki włoskiej typu 0 z Piotra i Pawła

Czynności

Wymieszaj dokładnie mąkę z wodą i suchymi drożdżami, na końcu dodaj oliwę i sól. Ciasto będzie dość luźne, ale to się zmieni w trakcie dalszej obróbki.

Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i kilkakrotnie złóż. Tak jak w filmiku o tu. Odłóż ciasto do naoliwionej miski na 15 minut.

Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i znowu kilkakrotnie złóż. Odłóż ciasto do naoliwionej miski na 15 minut.

Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i znowu kilkakrotnie złóż. Odłóż ciasto do naoliwionej miski, przykryj ściereczką, wstaw do lodówki i zapomnij o nim na 24 h. Uprzedzam pytania: tak, na całą dobę.

Wyjmij ciasto z lodówki i daj mu mu się oswoić z temperaturą pokojową.

Ugnieć ciasto delikatnie palcami. Nie rozgniataj pęcherzyków powietrza wypełniających ciasto!

Przełóż ciasto na blachę, posmaruj pomidorami i polej oliwą albo tylko polej oliwą - to zależy co pasuje do dodatków na które się zdecydujesz.

Piecz blat ok.15 min w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury. Wyciągnij ciasto, poukładaj dodatki, piecz jeszcze 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz